The Making Of #9: Inkleuren...

 volgende


Omdat in strips de lucht voor mij niet noodzakelijk blauw, het gras niet altijd groen hoeft te zijn, vormt het inkleuren een vak apart. Wat voor kleur iets krijgt hangt af van de sfeer die ik een scene wil geven.
Zo zit er in dit boek een scene bij maanlicht - die wordt dus hartstikke blauw.
Dan één die zich bij de open haard in een warme keuken bij ondergaande zon speelt (toe maar) - die wordt dus hartstikke rood. En een paar die zich in een eenzaam en koel atelier afspelen - die worden dus groen.
Omdat ik het aantrekkelijk vind om, als je een stripboek doorbladert, veel sfeer/kleur-veranderingen te zien, is het voor mij van belang dat de ritmiek mooi is. Dus niet eerst een half boek blauw, dan wat rood en nog eentje groen, maar liever een lekkere afwisseling.
Daarom print ik de zwartwit-pagina's af op ansichtkaartformaat, maak er een boekje van, en kleur dat grofweg met potloden in.
Is die klus gedaan dan kan het feest beginnen. Zonnebril op en spetteren maar!

 volgende

Ik werk met een pennetje in plaats van met een muis en met dat pennetje kan je heerlijk 'airbrushen', graffiti-spuiten zeg maar.
Veel mensen werken met een 'emmertje', waarmee ze een vlakje vol kunnen gieten met een bepaalde, egale kleur.
Niks voor mij, want ik ben dol op verlooptoontjes en dat gaat niet met dat emmertje.
Mijn vader had vroeger een compagnon die Verloop heette. Jarenlang heeft de sigarenman mijn vader per abuis met 'meneer Verloop' aangesproken, in de veronderstelling dat hij m'n vaders compagnon voor zich had. Pas na vele jaren heeft mijn vader hem erop gewezen dat hij VanderMeij heette en niet Verloop, lekkere vader, ik weet het.
Nou, bij mij had het perfect gepast, want 'Verloop' is my middle name.

Bert Verloop

volgende pagina...